20.9.2003: Slåskamp fik følelser frem

Elever i 2. klasse fik lov til at slås uden at få skæld ud ved et stort brydestævne i Herning. Kampene var intense og præget af, at eleverne fik sat deres følelser på prøve i kontrolleret konkurrence.


Der var dømt fuld kropskontakt i kampcirklerne, da mere end 200 2. klasser mødtes til tumlingsdag i Holingcenteret i Herning.

Glæde, gråd, og at kunne styre sine aggressioner på en sportslig måde. Det var nogle af de følelser, som eleverne skulle holde styr på ud over at kæmpe med hinanden, da Ringkøbing Amts Skoleidræt i samarbejde med Herning Brydeklub afholdt ”Tumlingsdag” med 216 elever – fordelt på 121 drenge og 95 piger.

Jo, følelserne var sat i sving under kampene og på tilskuerpladserne, og mange 2. klasser fik krydset nogle grænser, da de fik lov at slås med hinanden under kontrollerede former. Det gjaldt ikke mindst pigerne. - Det bedste ved det hele, var at vinde - det værste var, at jeg fik et blåt øje, sagde Heidi fra Kibæk Skole med et smil om munden kort efter, at hun havde fået sin vindermedalje hængt om halsen. I alt blev uddelt 51 guld, sølv og bronzemedaljer i stævnets 17 vægtklasser, så der var mange ”vindere” den dag.


Pigerne gik til hinanden og fik lov at prøve noget, de ikke gør til hverdag – at brydes og skubbe til hinanden.

Sundt at gå til vaflerne
Stævneleder Berit Wilki Thygesen har sin pædagogiske forklaring på, hvorfor man i Ringkøbing Amt inviterer 8-årige til ”Tumlingsdag”:
- Jeg tror, at det er sundt for børnene en gang imellem at få lov til at gå til vaflerne, og at de oplever at være vindere og tabere. De ved på forhånd, hvad de går ind til, og lærerne har forberedt dem. Vi lever også i et samfund, hvor intet må gøre ondt. Når man brydes, gør det lidt ondt en gang imellem, og det er grænseoverskridende især for pigerne. På den måde er kampene med til at gøre op med pigernes ”flinkeskole”, når de får lov til at være aggressive. Det kan lade sig gøre i 2. klasse, men ikke i 4. eller 5. klasse, hvor pigerne er alt for fastlåst af, hvad piger gør i den alder. Og de vilde drenge får lov at udleve nogle af deres naturlige instinkter:
- Det er ofte ”slagsbrødrene”, der vinder medaljer ved dette stævne, siger lærer John Christensen fra Kibæk med et glimt i øjet, og Berit Wilki Thygesen supplerer budskabet på en lidt mere pædagogisk måde:
- Ja, det er tit de børn, der får skæld ud for uheldig adfærd til daglig, der får ros for deres præstation denne dag.

De to lærere var også enige om, at det ofte er de idrætssvage, som får en succesoplevelse, når der er ”Tumlingsdag”.

Behov for lidt trøst
Det kan ikke undgås, at børnene græder lidt engang i forbindelse med ”slåskampen”, men de får hurtigt trøst af en lærer.
- Det er vigtigt, at lærerne er klar med nogle trøstende ord, når der er brug for det efter en kamp. Drengene har mest behov for opmuntring, hvis de har tabt, hvorimod pigerne mest græder, hvis de slår sig, siger lærer Bjarne Nielsen fra Kibæk Skole, som stillede med 60 børn til stævnet. - Jeg har højst set ti børn græde under stævnet, siger stævneleder fra brydeklubben Erik Nyblom.

Det var heller ikke reporterens opfattelse, at gråd overtrumfede glæde ved stævnet. Langt de fleste børn kunne styre aggressiviteten under kampene og også en eventuel taberrolle bagefter. De sagde tak for kampen, og så var der andre ting, der optog børnene f.eks. at heppe på en kammerat, der ”tumlede” på nabomadrassen.

Men det er klart, at der er tale om en meget synlig individuel konkurrence med mindre børn, hvor der er en ”taber” i hver kamp, og hvor man oven i købet slår sig af og til. Så det kan ikke undgås, at der fældes en tåre i ny og næ.

Undervisning i fair play
Herning Brydeklub havde tilrettelagt dagen, så børnene var klar over brydesportens særlige krav om fair play. At udvise fair play er helt centralt at leve op til, når slåskamp er på programmet.

Efter at børnene var budt velkommen klokken 9.00 og opdelt i hold, var der fælles gennemgang af regler og opvarmning. Så startede stævnet med indledende runder og finaler afbrudt af frokost. I pausen viste dygtige ungdomsbrydere fra klubben, hvad de kunne præstere i en opvisningskamp. Til sidst var der præmieoverrækkelse.

Kampene blev ledet af rutinerede dommere fra klubben, som så til, at reglerne blev overholdt, og som sørgede for, at der blev givet hånd før kampen og sagt tak for kampen bagefter. Der blev kæmpet på to store madrasser med fire baner på hver madras.

Til brydekampene er udviklet særlige regler, som er tilpasset børnene.
- Vi har ladet os inspirere af ”sumo”brydning og kaldt det skolebrydning, siger Erik Nyblom.

Kampene løber over to minutter og foregår på en lille cirkelrund bane afgrænset med en streg. En bryder scorer to point, hvis modstanderen løftes fra madrassen, ét point, hvis han skubbes ud over stregen og ét point, hvis hun rører madrassen med f.eks. knæet eller en anden del af kroppen. Fører man med seks point, vindes kampen, også selv om tiden ikke er gået. Rigtige brydegreb er ikke tilladt, og det er naturligvis forbudt at slå, bide, spænde ben, rive i hår, ”nive” osv.


Man kunne godt risikere at blive lagt ned, hvis man mødte en stærk modstander.

Forskellige vægtklasser
Børnene er inddelt i vægtklasser – piger og drenge - fra 25 kg til 47 kg. Lærerne skal ved tilmeldingen oplyse børnenes vægt. På baggrund af deltagernes vægt laves klasserne, så der er ca. 12-14 elever i hver klasse. Det giver minimum to kampe, og de fleste får tre til fire kampe i løbet af dagen. I alt havde stævnet mere end 300 kampe.

For at eleverne ikke skal kede sig mellem kampene, har arrangørerne opstillet et skum-landskab i den ene ende af hallen, og det blev flittigt brugt sammen med den ledige brydemadras under finalerne. Men ellers fungerede børnene som særdeles aktive heppere, når de ikke selv var i kamp. Da reporteren ankom til det kæmpestore Holingcenter, var han ikke i tvivl om, i hvilken hal brydningen fandt sted. Selv væggene vibrerede som trommehinder, og larmen var højere end et slagsmål i skolegården med en brølende kødrand af elever omkring.

Det er 3. gang at ”Tumlingsdagen” bliver afholdt, og både Skoleidrætten og brydeklubben vil gerne fortsætte med arrangementet.
- Der falder et medlem af i ny og næ, så det er ikke primært derfor, vi gør det. Men ”Tumlingsdagen” er med til at profilere Herning Brydeklub og synliggøre kvaliteterne i brydning. Det at tage fat i hinanden er jo helt naturligt for børn, siger Erik Nyblom.

Herning Brydeklub har i alt 15 hjælpere i gang på dagen, som kører fra klokken 9.00 - 14.00. De gør det ganske gratis, og er på madrassen igen næste år, hvor brydeklubben har lovet at gentage succesen.

Kilde: Her Idræt i Skolen, blad nr. 4, 2003.
Tekst og foto: Flemming Rasmussen, redaktør

 
Klik her for at starte en debat.

[ Hjem ] [ Nyheder ] [ Resultater ] [ Forum ] [ Breddekonsulenten ] [ Klubber ]
[ Om Danmarks Brydeforbund ] [ Søgning ] [ Artikler ] [ Galleri ] [ Hvad er Brydning ] [ Links ]