3.4.2006: Idrætslærer bør prøve brydning

Ikke mange lærere kaster sig ud i de mere voldelige sportsgrene som for eksempel brydning, når der skal undervises i gymnastiksalene rundt om i landet.
Måske fordi de umiddelbart ikke selv finder sporten særlig tiltalende?
Men det kan de roligt gøre, hvis det står til Dansk Skoleidræt i Storstrøms Amt.
Her har man haft stor succes med at afholde brydeseminarer for idrætslærere, selvom det i første omgang blev mødt med mistillid.

Jeg havde en vis skepsis overfor brydesporten – alene påklædningen! Voksne mænd, svedige mænd, der ragede på hinanden!
Men jeg tog grundigt fejl. Det var det bedste og mest inspirerende kursus jeg har deltaget i.
Hvem havde forestillet sig, at, man kunne få en flok voksne mennesker til i 5 timer at knokle løs, tage på hinandens svedige kroppe, mærke smerte og samtidig synes, at det var vidunderligt – selv om det var forbandet surt at tabe, lyder det fra Carsten Melcke, idrætslærer på Holeby Skole og medlem af Dansk Skoleidræt i Storstrøms Amt.

I Storstrøms Amt har Dansk Skoleidræt afholdt brydeseminar i samarbejde med brydeklubben Thor, Nykøbing Falster.
Det første kursus lå i efteråret 2004, hvor 12 lærere deltog, men allerede i 2005 voksede dette til et seminar med 15 deltagere.

Ud over at få en stor oplevelse ved at prøve brydesporten på egen krop og en anden opfattelse af sporten, fik jeg en masse inspiration til idrætsundervisningen i skolen: Masser af gode ideer og øvelser til kraftprøver, styrketræning, motorisk træning, kampøvelser, smidighedsøvelser og meget mere, siger Carsten Melcke, som også kan fortælle, at der er blevet taget godt imod det ude på skolen.

Af Christina Hoffmann


Brydning en succes i skolen

De voldsomme og kraftbetonede sportsgrene er ikke dem, man ser udfoldet mest i idrætstimerne rundt på landets skoler. Men i Storstrøms Amt er brydesporten blevet en succes.
Jeg har brugt brydeøvelser i opvarmningen, som småøvelser og som hel lektion, og det blev der taget godt imod. Især hos pigerne og de store elever er det gået rent ind. De meget intime øvelser har jeg dog valgt, blandt de ældre elever, at dele op i køn, fortæller Carsten Melcke, idrætslærer på Holeby Skole i Storstrøms Amt.
Storstrøms Amt bød brydesporten indenfor i gymnastiksalene i efteråret 2004 med afholdelsen af et brydetræf for 3. klasser med ca. 200 elever.
I 2005 voksede dette til tre brydedage for 19 klasser med i alt 425 elever.
Træffene blev arrangeret i samarbejde med de lokale brydeklubber Thor i Nykøbing Falster og AK Rolf i Næstved.
Tilbagemeldingen har været, at det var en fantastisk dag, hvor alle elever – trods skepsis fra en del elever og forældre - deltog og havde en pragtfuld dag, fortæller Carsten Melcke.
Indholdet var en brydeturnering, hvor de enkelte klasser stillede med hold på 8, blandet med piger og drenge.
Deltagerne fik lige mange kampe, og alle fik efter endt brydning diplomer og medaljer.

Af Christina Hoffmann


Populær brydedag: 100 afvist

Der blev varmet op med relevante øvelser, reglerne blev forklaret og så gjalt det ellers om at tage fat i hinanden og se, hvem der var stærkest.
Brydeklubben i Nr. Aaby og Dansk Skoleidræt Fyn Amt afholdt forleden brydedag for 2. og 3. klasser, hvor de kunne prøve kræfter med brydesporten.
Allerede inden dagen gik i gang kunne arrangørerne konstaterer, at det havde været en succes. De måtte nemlig afvise omkring 100 deltagere på forhånd. Der var kun plads til 180.
Da brydedagen gik på hæld kunne arrangørerne konkluderer, at børnene var vilde med den lidt voldsomme sport. Den var især et hit hos drengene.

Af Christina Hoffmann

 
Klik her for at starte en debat.

[ Hjem ] [ Nyheder ] [ Resultater ] [ Forum ] [ Breddekonsulenten ] [ Klubber ]
[ Om Danmarks Brydeforbund ] [ Søgning ] [ Artikler ] [ Galleri ] [ Hvad er Brydning ] [ Links ]