Brydeforbundet Informerer
nr. 3 udsendt den 31. marts 1999 


Abraham Kurland, 10.6.1912 – 14.3.1999

Af James Jørgensen, Æresmedlem af Danmarks Brydeforbund.

En ypperlig repræsentant for vores sport, bryderen Abraham Kurland, Hakoah og Bagsværd IF, er gået bort.

Kurland blev en af vore bedste brydere nogensinde og opnåede at blive udtaget til de olympiske lege i Los Angeles i 1932, hvor han sensationelt erobrede sølvmedalje. Denne præstation blev fulgt op af en sølvmedalje ved europamesterskaberne 1935. Abraham vandt dér alle sine kampe, også over mesteren Koskela, men den tids regler forhindrede vor mand i at nå den højeste tinde, man den gang kunne nå. Abraham blev endnu bedre og blev sejrherre i mange landskampe, men krig og ufred gjorde, at han ikke fik mulighed for at deltage i de store internationale mesterskaber før i 1948 ved OL i London, altså 36 år gammel, trods alt en høj alder for en bryder. Abraham fortsatte dog troligt, og i en alder af 40 år vandt han dette år alle sine kampe. Kurland blev danmarksmester 12 gange, og han var god. Det var en nydelse at se hans brydestil, alt blev udført efter "bogen", veltrænet var han altid, ligesom han var en meget nobel ambassadør for brydning; sober, fair og reel i hele sin færd.
Efter karrieren som aktiv virkede Kurland som en højt skattet instruktør og var bl.a. med som træner ved VM i Toledo, USA, i 1962, hvor Bjarne Ansbøl, Dan, vandt sølv, efterkriqstidens bedste danske bryderesultat.
Vi i dansk brydning har meget at sige Abraham Kurland tak for.
ÆRET VÆRE HANS MINDE

DB's repræsentantskabsmøde afholdes søndag den 13. juni 1999 i Nykøbing Falster. Indkaldelsen er udsendt til repræsentantskabet. Dagen før repræsentantskabsmødet afholder uddannelsesudvalget et stort seminar, hvortil der vil blive udsendt en separat invitation.
Et af debatemnerne i forbindelse med repræsentantskabsmødet vil være, hvorvidt det fortsat skal være obligatorisk at deltage ved enten SM eller JM for at kunne deltage ved DM.
Fristen for at indsende forslag til repræsentantskabsmødet er fredag den 14. maj 1999, og den endelige tilmelding skal af hensyn til de praktiske forberedelser ske senest den 31. maj.
Kontakt: Sekretariatet.

Klippan Lady Open kom kun til at få deltagelse af en enkelt dansker, nemlig Anne Christensen, Husum, eftersom Louise Jensen, Voldby, er skadet.
Anne er imidlertid med sine 16 år for ung til at kunne gøre sig gældende ved denne verdens vigtigste kvindeturnering efter VM og EM. I den første kamp blev det til nederlag på 30 sek. til berømte Sara Erichson, Sverige og herefter blev det ligeledes til faldnederlag til Mini Sissener, Norge ved stillingen 5-3.
Kontaktperson: Bent Lauritsen.

Bladet "Brydning" skal nu endnu engang starte forfra. Efter tovtrækkeri med forlaget om udgivelse af et blad, som vi leverede før jul, er der nu sket et endeligt brud. Bestyrelsen ønsker imidlertid, at bladet videreføres, således at vi selv står for tegning af annoncer og herved selv kan lave aftale med bogtrykkeren. Allan Jakobsen er i gang med at finde en egnet bogtrykker hertil.
Indtil da må vi nøjes med at benytte dette nyhedsbrev til formidling af informationer.
Kontaktpersoner: Allan Jakobsen og Bent Lauritsen.

DM blev ramt af masseafbud, idet de 55 tilmeldte til senior DM i Frederiksværk, 13.-14. marts, skrumpede ind til blot 37 startende. Ikke desto mindre fik værterne AK Heros et vældigt godt stævne ud af det - og der er ingen tvivl om, at stævnet vil fortsætte over to dage.
Der vil blive talt alvorligt med en række jyske klubber, der tegnede sig for hovedparten af afbudene, der var i en størrelse, som ikke kender fortilfælde i DM's historie. Da vi også fik et godt tv-indslag på DR, blev det trods alt et godt DM for forbundet. Største positive oplevelse var Lukasz Poplawski, Dan, der havde Morten Helt, Rolf, slemt på hælene. Men også Karsten Jensen, Heros, viste flot brydning og tabte i finalen kun 6-7 til Jan W. Schou, Dan.

Medaljeplaceringerne:
54 kg. 1. Anders Nyblom, Herning, 2. Mark Kristensen, Thor V., 3. Mark O. Madsen, Thor N.
58 kg. 1. Håkan Nyblom, Herning, 2. Lars Jørgensen, Rolf, 3. Tommy Skou, Heros
63 kg. 1. Morten Helt, Rolf, 2. Michel Ingel, Heros, 3. Lukasz Poplawski, Dan
69 kg. 1. Kenneth Hansen, Herning, 2. Mikal Toft, FfI, 3. Kasper Svane Jensen, Heros
76 kg. 1. Jan W. Schou, Dan, 2. Karsten Jensen, Heros, 3. Gorm Shargawi, Heros
85 kg. 1. Kasper Sørensen, Heros (2 deltagere)
97 kg. 1. Brian Thomsen, Heros (2 deltagere)
130 kg. 1. Hassan Torabi, BK Thor N, 2. Tom Christensen, Hercules, 3. Claus Palm Larsen, Heros

Alle resultatlister fra de afholdte mesterskaber er udsendt sammen med dette nyhedsbrev.
DM Junior afholdes som det sidste mesterskab i denne omgang den 10. april i Randers.
Kontaktperson: Bent Lauritsen.

DIF's Dopingkontroludvalg foretog 8 dopingtests under senior DM i brydning. Ingen af prøverne viste spor af ulovlige midler. I løbet af 1998 blev der ved 5 forskellige lejligheder, under træning og konkurrence, testet danske brydere, hvor resultatet viste det samme: ingen brug af ulovlige midler.
Kontakt: Sekretariatet.

Udtagelsen til Lissabon til Cup Almada den 10.-11. april, betyder et hold bestående af følgende 3 brydere: 54 kg. Håkan Nyblom, Herning – 63 kg. Morten Helt, Rolf – 69 kg. Jan W. Schou, Dan. Leder/træner er Benni Ljungbäck, mens Erik Poulsen er udtaget som dommer.
Når Håkan og Morten er udtaget til stævnet samtidig med DM junior, er det for at føre de to unge frem til VM-junior i august 1999.
Kontaktperson: Ib Knudsen.

GT Cup i Gøteborg, Nordens store ungdomsbegivenhed, finder sted 24.-25. april 1999.
Alle i talenttruppen bliver tilmeldt i vægtklasser, der fastsættes af trænerne. De, der ikke vil deltage, skal henvende sig til undertegnede senest den 10. april, da sidste tilmeldelse er den 13. april.
Talenttruppens deltagere vil i lighed med sidste år få et tilskud fra forbundet på 300 kr. Herudover
kan vi (formentlig) som sidste år sørge for overnatning til alle danske brydere i Nyløse.
Foruden ungdom og junior kan der tilmeldes drenge samt pige/kvinder til stævnet.
Kontaktperson: Bent Lauritsen, tlf. 97 22 22 l5.

Svenska Brottningsförbundet har fået ny bestyrelse. Som formand valgtes Britt Solberg fra Göteborg. Årsmødet valgte at skære bestyrelsen ned fra 1 + 8 til 1 + 6. Foruden Britt Solberg valgtes følgende til bestyrelsen: Gunnar Rönquist Kiruna, Ola Nilsson Gävle, Kenneth Nordström Hököpinge, Christer Bjelk Malmö, Göran Lönnborg Stockholm, Christer Persson Västerås.
Kontaktperson: Allan Jakobsen

Dommerudvalget ved formand Tommy H. Andersen har udfærdiget en gennemgang og forklaring til de nye bryderegler, som er udsendt til klubberne samt dommere og listeførere med licens for 1999.
Spørgsmål til regler o.lign. er altid velkomne. I forbindelse usikkerhed om vægtklasserne ved de nyligt afholdte holdmesterskaber meddeler Tommy, at § 24 i stævneregulativet skal tolkes i sammenhæng med de øvrige punkter i regulativet. Det betyder, at § 22 vedrørende alders- og vægtklasser understøtter § 24 vedrørende holdopstillinger og derfor skal anvendes i helhedsfortolkningen.
Kontaktperson: Tommy Hogrefe Andersen

Dommerklubben meddeler, at bestyrelsen i klubben ikke har varetaget nogen funktioner siden DB nedsatte et dommerudvalg. Om der skal være en dommerklub, vil blive diskuteret på et fælles dommermøde i september, hvor alle dommere bliver inviteret.
Kontaktpersoner: Arne Frahm, Poul Bengtsson og Knud Erik Johansen.

Nylige tilfælde af ringorm i Danmark betyder, at brydeforbundet har undersøgt, hvilke forholdsregler, man bør tage, når sygdommen konstateres. Der er skrevet et brev til opslagstavlen til alle vore brydeklubber.
Kontaktpersoner: Allan Jakobsen og læge Jens Elers.

Terminslisten 1999-2000 ligger nu klar, og klubberne opfordres til at ansøge om at afholde mesterskaberne i år 2000. Nogle af mesterskaberne er flyttet en smule i forhold til tidligere for at undgå for pressede stævneprogrammer.
Kontakt: Sekretariatet.

A.K. Viking fejrer 50 års jubilæum lørdag den 24. april. Der er reception fra kl. 13-17 i Frederikssundhallen. Glæd klubben, og mød op på denne festlige højtidsdag.

FfI's brydeafdeling har fået ny formand: Bent Licht, Kuhlausvej 2, 9900  Frederikshavn, tlf. 98 42 49 49. Klubbens postadresse er dog fortsat Atletcentret, Rimmens Allé 39.

Århus AK har ligeledes skiftet formand. Ny formand er Finn Kristensen, Smedevænget 74, Skovby, 8464 Galten, tlf. 86 94 64 01.

Helge Bjørshol, fmd. for Brydeklubben Hercules i Odense, har fået ny adresse: Kløvervænget 2, 5935 Bagenkop, tlf. 62 56 29 29. Bemærk klubbens postadresse: Adamsgade 7, 5000 Odense C.


[ Hjem ] [ Nyheder ] [ Resultater ] [ Forum ] [ Breddekonsulenten ] [ Klubber ]
[ Om Danmarks Brydeforbund ] [ Søgning ] [ Artikler ] [ Galleri ] [ Hvad er Brydning ] [ Links ]