23.5.1999: Danske guldmedaljer ved NM junior

Nyblommerne forsvarede deres nordiske mesterskaber –
Morten Helt vandt et nyt.

Anders og Håkan Nyblom forsvarede med held deres nordiske juniormesterskaber i brydning indtil 20 år. – Det skete ved lørdagens stævne i nordnorske Kirkenes, 30 km fra den russiske grænse. Ved stævnet sidste år i Herning fik de begge kamp til stregen, men denne gang var de aldeles suveræne. Der havde dog været lidt nervøsitet for, om Anders i 50 kg ville stå distancen, da han for mindre end en måned siden tabte til sin første modstander Tefic Yilmaz, Sverige, men Anders er en utrolig konkurrencebryder. Han sagde "bare rolig" til sin træner og gik ind og vandt 4-0. Derefter blev det til 5-1 over danske Mark O. Madsen, inden han i finalen besejrede Toni Rasinkangas, Finland, med 4-0.

Kun èn bryder var mere suveræn ved mesterskabet, og det var såmænd Håkan Nyblom, der ikke lod nogen af sine fire modstandere score point. Han gav opvisning i finalen ved at besejre Jani Hermansson, Finland, på teknisk fald 11-0 efter 3.50 min. – med løft som omvendt livtag på programmet. I semifinalen gik en anden finne, Haikki Varsanpää, tiden ud mod Håkan, der her vandt 4-0. I den indledende pulje blev det til to tekniske faldsejre efter ca. 2 minutters brydning over Viljar Rødje, Norge, og Mark Kristensen, Danmark, der blev nr. 5.

Skønt Håkan kun er l7 år gammel, var det hans tredje NM-titel i træk i en aldersklasse, der går helt op til 20 år. – Men altså to Nordiske juniormesterskaber til Herning med en samlet score efter 7 kampe på 51-1!

Danmark vandt endnu en titel, der til gengæld var meget overraskende, da Morten Helt, Næstved, i 63 kg-finalen 30 sekunder før tid var bagud mod Karl Krantz, Sverige, med 0-6. Men med to gange hovedfald kastede han sin modstander og var 8 sekunder før tid foran 7-6. Helt lagde ud med nederlag med l-3 til Kristijan Press, Estland, som han for seks uger siden tabte 0-7 til. Da Lukasz Poplawski gjorde en mandfolkepræstation ved også at begrænse nederlaget til Press til 1-7, blev Helt puljevinder ved at kaste Lukasz. Det var ligeledes en flot præstation, at Helt kunne vinde semifinalen over Matti Turunen, Finland, med 9-6.

Det blev til en ligeledes overraskende andenplads til Brian Jørgensen i 69 kg. Efter puljesejre over Olli Hölsö, Finland, med 4-2 og over Jørgen Haugen, Norge, 10-1 og fald, kunne han dog ikke stille noget op mod Lennie Persson, Sverige, og blev kastet. Men en opmuntring der kan anvendes før VM for Cadet i Nykøbing F – 28.-3l. juli. Også Mark O. Madsen i 50 kg viste flot brydning. Han gik således lige 6-6 mod Tefik Yilmaz, Sverige, som Anders Nyblom, som omtalt tidligere har tabt til.

Kun èn gang tidligere har Danmark fået tre nordiske juniormestre. Det skete ved det første stævne i Stockholm i 1964, hvor Herning også spillede hovedrollen, da de tre mestre Poul Bengtsson, Tonny Petersen og Thom Thomsen, alle var fra Herning.

Det er en utrolig opmuntring for dansk brydning, der gennem et målrettet samarbejde med Team Danmark i de sidste fire år har opnået flotte resultater. – Ved junior NM for blot fire år siden var der slet ingen sejre til de danske brydere, og man skal helt tilbage til 1990 for at finde en mester indtil mesterskabet i 1997.

De enkeltes kampe:

50 kg, Mark O. Madsen, nr. 4:
t.t. Anders Nyblom, Danmark, 1-5 overtid
t.t. Toni Rasinkangas, Finland, 0-3
t.t. Tafik Yilmaz, Sverige, 6-6, 9 min.

50 kg, Anders Nyblom, nr. 1:
v.o. Mark O Madsen, Danmark, 5-1 overtid
v.o. Tafik Yilmaz, Sverige, 4-0
v.o. Toni Rasinkangas, Finland 4-0

54 kg, Håkan Nyblom, nr. 1:
v.o. Viljar Rødje, Norge, 13-0
v.o. Mark Kristensen, Danmark, 10-0
v.o. Heikki Varsanpää, Finland, 4-0
v.o. Jani Hermansson, Finland, 11-0

54 kg, Mark Kristensen, nr. 5:
t.t. Heikki Varsanpää, Finland, 0-10
t.t. Håkan Nyblom, Danmark, 0-10
v.o. Viljar Rødje, Norge, 12-9

58 kg, Lars B. Nielsen, nr. 5:
t.t. Fredrik Blom, Sverige, 3-9, blev skadet

58 kg, Martin Nielsen, nr. 4:
t.t. Fredrik Blom, Sverige, 1-4
t.t. Jerry Kvanström, Finland, 0-11

63 kg, Andy Nielsen, nr. 9:
t.t. Niko Packalen, Finland, 0-10
t.t. Karl Krantz, Sverige, 0-10

63 kg, Morten Helt, nr. 1:
t.t. Kristijan Press, Estland, 1-3
v.o. Lukasz Poplawski, Danmark, fald (9-0)
v.o. Matti Turunen, Finland, 9-6
v.o. Karl Krantz, Sverige, fald (7-6)

63 kg, Lukasz Poplawski, nr. 7:
t.t. Kristijan Press, Estland, 1-3
t.t. Morten Helt, Danmark, fald (0-9)

69 kg, Brian Jørgensen, nr. 2:
v.o. Olli Hölsö, Finland, 4-2
v.o. Jørgen Haugen, Norge, fald (10-1)
t.t. Lennie Persson, Sverige, 0-1

Klik her for at deltage i debatten.
Der er oprettet 37 indlæg.

[ Hjem ] [ Nyheder ] [ Resultater ] [ Forum ] [ Breddekonsulenten ] [ Klubber ]
[ Om Danmarks Brydeforbund ] [ Søgning ] [ Artikler ] [ Galleri ] [ Hvad er Brydning ] [ Links ]