27.6.2002: En stor idrætsleder er død

En af Hernings store idrætsledere, Arne Frahm, døde i mandags efter kort tids svær sygdom, kun 61 år gammel.

Arne Frahm blev født på H.C. Ørstedsvej og havde sin skolegang på Nørregades Skole. Efter endt skolegang kom han i lære hos købmand Alfred Jensen, der havde forretning på hjørnet af Paghs Alle og Gl. Kirkevej. Efter militærtjenesten var han i en kort periode ansat hos Herning Kitteludlejning, indtil han blev ansat i supermarkedskæden, Løvbjerg, på Bredgade i Herning. Efter nogle år her blev han overflyttet til Løvbjergs afdeling i Skive som førstemand, indtil han i 1968 blev forretningsbestyrer i Herning. Her drev han supermarkedet på storartet vis og var meget afholdt af personale og kunder. I 1975 besluttede han sig imidlertid for at blive selvstændig som depotindehaver for Viborg-bryggeriet Prinsens Bryg. Men da muligheden for at hans store drøm om at blive selvstændig købmand viste sig i 1978, sprang han til og drev sammen med hustruen Kaja købmandsforretningen på Gl. Landevej 122 i 12 år. – Skønt Kaja og Arne med stor omhu drev denne forretning og fik mange gode faste kunder, som var glade for at få en ”sludder” over disken, måtte de dog opgive kampen mod de store supermarkeder og discountbutikker. Arne måtte herefter lide den tort, at han måtte gå uden arbejde nogle år, indtil han blev ansat hos Dagrofa, hvor han var på lageret og her kom nær på sin branche. I denne stilling var han ansat, indtil sygdommen tog overhånd.

Kendt brydeleder
Arne Frahm var opslugt af brydesporten fra han var 10 år – og det blev til en stor del af hans liv. Som aktiv nåede han at komme på det danske landshold. Men det var ledergerningen, der optog ham. Siden 1958 var han på en eller anden måde med. Hans lange periode som formand fra sidst i tresserne blev en periode, hvor Herning BK blomstrede; det var således bl.a. hans fortjeneste, at klubben i 1972 kunne flytte fra Nørregades Skole til egne lokaler på Teglvænget. På andre måder blev 1972 et stort år for Arne, der var med på holdet, som første gang blev dansk holdmester og senere var blandt den lille kreds, der sørgede for, at klubben kunne deltage ved Europa-Cup i Sovjet. – Så sent som ved det sidste brydestævne han overværede i maj, fortalte han anekdoter om denne tur. Senere beklædte han også kassererposten helt frem til 1996.

Men det var ikke kun brydeklubben, der fik gavn af hans lederevner. Han var således kasserer for Danmarks Brydeforbund i fem år. Ligesom han beklædte poster i Jysk Atlet-Union. I en 10-års periode kom han i bestyrelsen for de Samvirkende Idrætsklubber i Herning og var der til sin død.

International dommer
Samtidig har han i over tredive år været en af Danmarks bedste dommere, og var international dommer indtil 2001, hvor han ved sin fratræden blev hædret af det internationale forbund, der udnævnte ham som "Honorær dommer"

Masser af hæder
Gennem årene er det blevet til masser af hæder. Han blev æresmedlem i klubben ved 50-års jubilæet i 1983; han havde såvel guldnålene fra Danmarks Brydeforbrund og Jysk Atlet-Union, ligesom han i 1997 fik Danmarks Idræts-Forbunds æresnål. Han var tillige en af de første, der modtog Handelsbankens (nu Midtbank) lederpokal.

Også tid til familien
Forstå det, hvem der kan, så havde Arne også tid til familien. Således har han gennem 15 år været med i folkedanserforeningen sammen med fru Kaja. Og når brydesporten en gang imellem måtte modtage afbud fra Arne, var det ofte med ”Jeg skal passe børnebørn”. Foruden Kaja efterlader Arne en datter og en søn, der begge bor i Ikast, og en broder, der bor i Hammel.

Bisættelsen finder sted fredag den 28. fra Sct. Johannes Kirke kl. 13.

Efter Arnes ønske bedes man betænke Kræftens Bekæmpelse i stedet for evt. blomster på giro nr. 0001155 "Mrk. Arne Frahm".


Klik her for at starte en debat.

[ Hjem ] [ Nyheder ] [ Resultater ] [ Forum ] [ Breddekonsulenten ] [ Klubber ]
[ Om Danmarks Brydeforbund ] [ Søgning ] [ Artikler ] [ Galleri ] [ Hvad er Brydning ] [ Links ]