9.9.2003: Træningslejr for seje piger

Dette var sloganet for sidste weekends pigetræningslejr, som Nr. Åby Brydeklub arrangerede sammen med Brydeklubben Hercules fra Odense i dagene fra den 29.-31. august 2003.

Hercules stillede lokaler til rådighed, da Nr. Åby i øjeblikket ikke selv råder over egnede træningslokaler. Der var samlet 23 piger i alderen 6 til 17 år fra 7 forskellige klubber samt nogle af deres trænere. Til lejligheden havde vi inviteret Emma Svärdh og Anne Christensen fra CIK brydeklub fra København til at lære pigerne noget om fristilsbrydning og gode kostvaner, når man træner brydning på topplan.

Træningslejren startede fredag aften, hvor brydepigerne ankom fra kl. 19 og hyggede sig sammen på tværs af klubberne til ca. kl. 23. Lørdag startede programmet kl. 7, så pigerne kunne få så meget ud af dagen som muligt.

Der var planlagt 3 træningspas, hvor pigerne skulle lære en hel del nye greb fra fristilsverdenen. Alle gik til sagen med krum hals og masser af godt humør og sugede alt til sig, hvad Emma og Anne viste dem. Derefter blev de inddelt i par, så de passede sammen i forhold til vægten og brydeerfaringen for at øve sig i de nye ting som ”brandmand”, ”lårbensløft” og forskellige andre teknikker, hvor man skulle ”dykke” under modstanderens arm. Indimellem var der indlagt pauser, så pigerne kunne få sig noget god og sund mad og lade op til næste omgang.

Ved middagstid havde vi besøg af en fotograf og en journalist fra Fyns Stiftstidende, som syntes, at det var spændende at bringe noget om denne særlige sportsgren i sportssektionen. Pigerne var meget ivrige efter at fortælle om deres sport, og hvorfor de synes, at det er sjovt at gå til brydning: ”Om ikke andet, så kan man da tyre ens storebror, der ellers også går til brydning”. Pigerne synes, det er sjovere at gå til brydning end til gymnastik eller håndbold.

Efter aftensmaden kørte vi med alle piger og trænere til bowling, hvor der også blev råhygget. Derefter gik turen igen til Hercules’ klublokaler. Pigerne fik lidt natmad og hyggede sig til kl. ca. 22.30. Alle var alligevel lidt trætte oven på en anstrengende dag med masser af træning og ny viden omkring brydning.

Søndag morgen blev der igen serveret morgenmad for pigerne kl. 7. Der skulle holdes to træningspas på hver ca. 1½ times varighed lige som dagen før. Igen blev der øvet på nye greb i både forsvars- og angrebsteknikker samt øvelser i parterre (gulvkamp). Ind imellem de to træningspas blev der serveret snacks og selvfølgelig masser af frugt og grønt.

Her benyttede Emma, som for øvrigt er ved at tage en bachelor-uddannelse inden for ernæring og sundhedslære, og Anna tiden til at snakke om gode kostvaner med pigerne og forklarede dem, hvor vigtigt det er at spise meget og sundt, især når man træner hårdt, og kroppen har brug for masser af energi. At det er vigtigt at spise masser af frugt og grønt, men spare på fedtstoffet. Alle har brug for små mængder fedtstof – især børn og unge, der stadig vokser. Man må hellere spare på slik, sodavand, chips og grillmad for at undgå fedtet end på den almindelige gode og sunde mad.

Efter sidste træningspas var alle trætte, men også glade, som Siff – en af Nr. Åby pigerne sagde: ”Jeg er én af to piger fra Nr. Åby, der var med på pigelejren. Det var en rigtig god tur, og hvis der kommer en pigelejr igen, vil jeg helt klart tage med, for man lærte nogle rigtig gode greb, og man får nogle gode venner. Jeg kan ikke lige finde på noget at klage over.” Lejren blev afsluttet med fælles frokost, hvorefter klubberne igen blev spredt til alle sider af landet.

Som arrangør har vi fra Nr. Åby en helt klar fornemmelse af, at der er et stort behov for, at der bliver gjort noget mere for vores piger i brydeklubberne. Vi er meget glade for den store tilslutning, vi har haft til denne træningslejr – kun for seje piger.

Vi har fået mange positive tilkendegivelser fra de fremmødte trænere, som har meldt ud, at de vil følge vores eksempel og invitere til en lignende lejr om nogle måneder. Pigerne har haft meget glæde af, at de kunne mødes på tværs af aldersgrænser – og ikke mindst på tværs af klubber fra hele Danmark.

Normalt vil pigerne fra Jylland/Fyn og Sjælland kun møde hinanden, hvis der bliver afholdt danmarksmesterskaber for piger og kvinder. I indeværende år har der dog efter mange års pause været afholdt danmarksmesterskaber for piger.

Mange tak til Hercules for al hjælpen – især klubbens gode fe Inge og til pigerne fra Brydesportens Venner i Nr. Åby, der var friske og sørgede for at pigerne ikke manglede noget.

Kristin H. Knudsen
Nr. Åby Brydeklub

Klik her for at starte en debat.

[ Hjem ] [ Nyheder ] [ Resultater ] [ Forum ] [ Breddekonsulenten ] [ Klubber ]
[ Om Danmarks Brydeforbund ] [ Søgning ] [ Artikler ] [ Galleri ] [ Hvad er Brydning ] [ Links ]