7.10.2003: Flot VM-afslutning!

Svenske Martin Lidberg sørgede for en flot afslutning på årets verdensmesterskab ved i stævnets sidste kamp at vinde 96 kg finalen over publikumsfavoritten Karem Gaber fra Ægypten.

Rent sportsligt var der mange ”specielle” ting ved dette VM, der samtidig var første kvalifikationsstævne til næste års OL..

I alt blev der indvejet 281 deltagere fra 64 nationer, hvilket i sig selv er en meget flot tilslutning. Den ”største” vægtklasse var – ikke uventet – 74 kg klassen, der samlede 45 deltagere, og ”mindst” var 120 kg klassen med 33 deltagere.

55 kg klassen blev vundet at Dariusz Jablonski fra Polen, der vandt en spændende finale med pointene 6-5 over Dae Wong Im fra Korea. Bronzemedaljen gik til Lazaro Rivas fra Cuba, der vandt bronzekampen med 5-1 over Petr Svehla fra Tjekkiet. Femmer blev den regerende europamester Marian Sandu fra Rumænien. Danmarks repræsentant, Håkan Nyblom, sikrede sig en OL-plads ved at vinde sin pulje og avancere til kvartfinalen. Her blev det dog til et nederlag til den senere vinder Jablonski fra Polen. Håkans endelige placering blev nr. 8. Med denne placering har Håkan definitivt bevist, at han hører til i verdenstoppen, og han kan nu koncentrere sig om optimale forberedelser for næste års OL.

I 60 kg klassen viste Armen Nazarian igen, at han er vægtklassens suveræne bryder. Den dobbelte olympiske mester har nu også to VM guld på stribe, da han i finalen besejrede cubaneren Roberto Monzon med 6-2. Her blev Eusebiu Diaconu fra Rumænien tre’er på walk-over, da amerikaneren Jim Guenwald skadede sig i sin semifinale mod Nazarian. Med 42 deltagere i vægtklassen var der naturligvis mange gode brydere, der havnede uden for den ”magiske” OL-grænse – en placering i top ti. Russeren Baraban endte på en placering som nr. 30, og kineseren Sheng var helt nede på en placering som nr. 34!

Manuchar Kvirkvelia fra Georgien vandt finalen i 66 kg klassen med 5-2 over Armen Vardanyan fra Ukraine. Bronzekampen blev vundet at Levente Furedy fra Ungarn med 3-2 over Vaghinak Galustyan fra Armenien. Danmarks Morten Helt var i pulje nr. 8 oppe mod Bakhdir Kurbanov fra Usbekistan og Philippe Benjoudi fra Frankrig, men modstanderne var bedre end Morten, så han gik ikke videre i turneringen. Svenske Jimmy Samuelsson endte på tiendepladsen og er dermed også OL-klar. Optakten til Samuelssons 1/8 final var ikke helt optimal for svenskeren. Valery Monov, der tidligere har repræsenteret Rusland, vejede ind i 66 kg klassen for Moldavien. Monov vandt puljen med sejre over Galustyan og Daniel Schnyder fra Schweiz. Efter de indledende kampe fandt arrangørerne ud af, at det blot er 1 år og 11 måneder siden, Monov har skiftet nationalitet, og da FILA kravene er to år, blev Monov disket, og Galustyan gik alligevel videre i turneringen. Ved 1/8 finalen dukkede dog to brydere op i blå trikot, og arrangørerne viste ikke helt, hvad de skulle finde på. Først blev armeneren kaldt op på madrassen. Så ændredes navnet til Monov – blot for at blive ændret tilbage til Galustyan endnu en gang. Galustyan vandt kampen 4-3 i overtid over svenskeren. Den 37-årige tysker, Jannis Zamanduridis, fik med en samlet syvendeplads indløst en OL billet!

Rusland havde ikke et særlig godt VM, men i 74 kg klassen var Alexci Glushkov fra Rusland bedst. Han vandt finalen 3-0 over tyske Konstantin Schneider. Samme Schneider var for øvrigt manden, der satte en stopper for Mark O. Madsens avancement ved denne turnering, da han vandt 4-0 over danskeren i anden omgang i puljekampene. Jin Soo Kim vandt bronzekampen 3-0 over Danil Khalimow fra Kasakhstan, og finnen Yli-Hannuksela endte på 7. pladsen og er dermed OL-klar. Den 45 mand store vægtklasse havde 46 tilmeldte brydere til indvejning, men bryderen fra Togo vejede for meget og klarede ikke vægten. Der var ikke tale om nogle gram, han vejede for meget; han mødte op med en matchvægt på 81 kg, det vil sige 7 kilo for tung!

84 kg klassen fik en noget overraskende vinder, da israeleren Gotcha Ziziashvily vandt finalen 2-0 efter 9 minutter over Sveriges Ara Abrahamian. Fritz Aanes fra Norge nåede op på fjerdepladsen og er ligesom esteren Thomberg OL-klar. Thomberg belagde tiendepladsen ved at vinde over blandt andre danske Brian Jørgensen i de indledende kampe. En lille overraskelse fandt sted allerede i anden omgang af de indledende runder, da Bojan Mijatov fra Bosnien & Hercegovina vandt over den tidligere mester, Alexci Mishin fra Rusland, der endte på en beskeden 26. plads. Ara gik en meget spændende kvartfinalekamp mod Tyrkiets dobbelte olympiske mester Hamza Yerlikaya. Kampen endte 2-2 efter 9 minutter, men havde alle ingredienser til et sandt drama, der fik tilskuerne helt op på stolekanten. Ara havde en advarsel og en henstilling for passivitet, tyrkeren havde én mere, hvilket sikrede svenskeren sejren.

Martin Lidberg vandt fortjent VM guld i 96 kg klassen. De sidste par år har vægtklassen været noget kedelig, men der er efterhånden mange profiler, der viser noget flot brydning. Sidste års sølvvinder ved VM, Karem Gaber fra Ægypten, er en af de flotteste atleter med masser af brydning i kroppen. I de to indledende kampe vandt ægypteren 5-0 og 17-5! Han blev dog overgået af juniorverdensmesteren Ramaz Nozadze fra Georgien, der lagde ud med en 11-1 og en 12-0 sejr. Allerede i 1/8 finalen var der reprise på sidste års VM-finale, hvor ægypteren og tyrkeren Özal mødte hinanden. Tyrkeren blev dog skadet tidligt i kampen, så Gaber vandt let. Herefter sendte Gaber russeren Bezrutchkin hjem med et 2-5 nederlag. I semifinalen vandt Gaber 10-0 over Nozadze! I finalen var det dog en taktisk klog Martin Lidberg, der svingede taktstokken, og efter en veldisponeret kamp vandt han 3-0 over Gaber (se foto). Georgien vandt bronze via en sikker 6-0 sejr over Lidbergs semifinalemodstander Davyd Saldadze fra Ukraine.

I 120 kg klassen var alt dog ved det gamle. Khassan Baroev fra Rusland vandt finalen over den evige toer, Mihaly Deak-Bardos fra Ungarn. Bardos vandt kvartfinalen over sidste års europamester, finnen Ahokas, der sluttede på syvendepladsen, og dermed allerede på dette tidspunkt også er OL-klar . Med 33 deltagere var der 11 puljevindere, og da Grækeren Koutsioubas gik videre, var alle puljevindere kvalificeret til OL. Den olympiske mester Rulon Gardner fra USA tabte 0-3 til russeren i 1/8 finalen og lignede ikke en bryder, der var helt på top.

Bedste nation sammenlagt blev Georgien med 29 point, efterfulgt af Ukraine med 25 og Rusland med 24 point. Koreanerne belagde fjerdepladsen, og Sverige havnede på en flot femteplads.

Ved mesterskabet blev der vist megen flot brydning og mange spændende kampe. Der blev også scoret mange point i kampene, hvilket sikkert blev påskønnet af publikum. Selve arrangementet var ikke noget at råbe hurra for. Lige fra modtagelsen i lufthavnen til værelser, mad og ikke mindst transport fungerede meget dårligt. Hallen var også for lille, og den utrolige arrogance, de franske arrangører udviste hele tiden, var konstant en kilde til irritation. Som et lille eksempel kan nævnes, at forbundsformanden Allan Jakobsen ville købe en sodavand i lufthavnen på vej hjem, så han spurgte pænt en funktionær: Where can i buy something to drink? – I stedet for at hjælpe svarede hun: Not here!

Der var mange nationer, der var meget utilfredse. Specielt Rusland og Tyrkiet var havnet langt væk fra stævnestedet og brugte hver dag over tre timer på transport. Tidsplanerne blev heller ikke overholdt i større stil. Dog var man meget opsatte på ikke at lade publikum komme ind på området mere end en halv time inden stævnestart. Kontrollen ved indgangene til stævnestedet var også helt ude af proportioner, og undertegnede måtte ikke gå ud og hilse på nogle publikummer gennem den forkerte udgang, da jeg dermed ikke blev registreret i en stregkodeaflæser. Da jeg alligevel forsøgte at gå ud af ”publikumsvejen”, blev jeg konfronteret med to politibetjente, der fulgte med til den ”rigtige” udgang. Denne registrering fungerede ikke under alle pas – en kendsgerning, der var med til at latterliggøre arrangørernes handling og behandling af folk.

Det var meget glædeligt at notere, at der var ca. 50 danske tilskuere til stede for at heppe på de danske brydere. Der var generelt ganske mange tilskuere fra Norden – en ”tradition”, vi håber forsætter og bliver endnu ”større”! Det er altid rart, at der er ekstra støtte på tilskuerpladserne! Tak for det!

Klik her for at deltage i debatten.
Der er oprettet 34 indlæg.

[ Hjem ] [ Nyheder ] [ Resultater ] [ Forum ] [ Breddekonsulenten ] [ Klubber ]
[ Om Danmarks Brydeforbund ] [ Søgning ] [ Artikler ] [ Galleri ] [ Hvad er Brydning ] [ Links ]