2.4.2004: Skolebrydedag i Åbyhallen

En brydeoplevelse skabt i samarbejde mellem Dansk Skoleidræt i Århus Amt, Dansk Brydeforbund og Thrott Åbyhøj

En af Breddeudvalgets langsigtede planer er at være medvirkende til at få indført brydning i idrætstimerne på skolerne.

Vi har derfor taget kontakt til Dansk Skoleidræt med henblik på at skabe et muligt samarbejde med dem. Det første møde var meget positivt, og det gav os et bekendtskab, som tegner til at kunne blive til et frugtbart og godt samarbejde for begge parter.

På deres opfordring tog vi kontakt til Karin Bønnerup fra Dansk Skoleidræt i Århus amt. Karin var særdeles positiv over for os. Og med det formål, at vi kunne opnå erfaring med at samarbejde med idrætslærere og at få skabt interesse og kendskab til brydning for idrætslærere, aftalte vi et forløb med en Skolebrydedag og et efterfølgende brydekursus for idrætslærerne. Herefter vil vi evaluerer vore oplevelser og resultater med henblik på at finde den rigtige retning mod vort mål.

Den stor Skolebrydedag
Den 24. marts 2004 tog vi så det første skridt imod vort mål. Der blev afholdt Skolebrydedag i Åbyhallen med 164 elever fra 2. og 3. klasser fra tre skoler.

De havde valgt at sætte en hel skoledag af for at prøve kræfter med en forenklet form for brydning. Og det var en flok spændte elever og lærere, som ankom ved 9-tiden og stod foran en absolut ukendt udfordring.

På to brydemadrasser blev der udkæmpet 234 kampe af 2 minutter.

Lærerne havde fået til opgave at lave lister over eleverne med navne og vægt, så omgangslisterne var faktisk allerede lavet, da de ankom.

Inden eleverne kom i gang med at kæmpe mod hinanden, blev de sat ind i de simple regler. De blev introduceret for fairplay (i brydning må man hverken rive, kradse, slå eller sparke, og man hilser på hinanden og dommeren – siger tak for kampen).

Inden kampene var der fælles opvarmning, og så blev der virkelig gået til den. Der blev givet, og der blev taget. Eleverne gik op i det med liv og sjæl, og kun få havde brug for trøst. Når børnene ikke kæmpede, var der mulighed for at boltre sig på en forhindringsbane, så aktivitetsniveauet var højt.

Der måtte 12 medhjælpere fra BK Thrott til at afvikle arrangementet, og de havde nok at se til. Lærerne kom også på arbejde.

Inden præmieoverrækkelsen var der opvisningskamp i ”rigtig brydning” fra fire erfarne Thrott’ere. Eleverne udviste stor begejstring og benovelse for det, de oplevede

Der var medaljer til alle, og børnene strålede, som var det verdensmesterskabet, de lige havde deltaget i. Både lærere og elever udtrykte stor begejstring for arrangementet, og de var friske på at deltage igen, hvis der skulle blive mulighed for det.

Inspiration til denne brydedag er hentet i Herning Brydeklub. I de sidste fem år har HBK arrangeret skolebrydedag i samarbejde med skolerne i Ringkøbing Amt, og den 25. februar havde de så stor tilslutning, at de måtte afvise over 300 elever.

Klik her for at starte en debat.

[ Hjem ] [ Nyheder ] [ Resultater ] [ Forum ] [ Breddekonsulenten ] [ Klubber ]
[ Om Danmarks Brydeforbund ] [ Søgning ] [ Artikler ] [ Galleri ] [ Hvad er Brydning ] [ Links ]