13.4.2004: EM 2004 er overstået

Der blev uddelt 14 guldmedaljer ved påskens europamesterskab i svenske Haparanda. På fire dage blev der afviklet 311 kampe mellem de 70 indvejede damer og 141 herrer fra i alt 32 nationer.

På herresiden blev Ukraine bedste nation foran Rusland, Tyrkiet, Hviderusland og Grækenland. Finland endte på en sjetteplads foran Ungarn og Sverige. Hos damerne var det også Ukraine, der blev bedste nation, foran Rusland og Sverige. Selve mesterskabet var meget godt arrangeret og med undtagelse af tekniske problemer under én af præmieoverrækkelserne, var der intet at klage over. Rent organisatorisk var der dog en del huller i planlægningen – specielt kørslen mellem hotellerne og stævnestedet.

I 55 kg klassen vandt Bayram Ödzdemir fra Tyrkiet finalen med pointene 3-0 over Artiom Kiouregian fra Grækenland. Det er samme græker, som Håkan Nyblom vandt over ved sidste års VM. Anders Nyblom endte på 13. plads efter et 0-2 nederlag til svenske Kim Holk og en sejr i 1-1 kampen mod polske Pavel Kramarz. Kramarz gik videre i turneringen, men endte på en fjerdeplads efter at have tabt bronzekampen til Petr Svehla fra Tjekkiet.

Håkan Nyblom stillede op i 60 kg klassen ved årets EM og brugte mesterskabet som forberedelse til OL.. Han tabte sin første kamp til Alexei Shevtsov fra Rusland, men vandt sin anden kamp over grækeren Christos Gikas. Vægtklassen blev vundet af Vahan Juharyan fra Armenien. Vahan bor i Stockholm, Sverige, og træner i Spårvägen. Han vandt finalen over et nyt stortalent, Davor Stefanek fra Serbien & Montenegro. Stefanek, der stadig er juniorbryder, sikrede sig en OL billet ved et af kvalifikationsstævnerne tidligere i år og kunne med to meget flotte 'sidste sekunds sejre' i kvart- og semifinalerne over Shevtsov fra Rusland og Bünyamin fra Tyrkiet, sikre sig en plads i finalen. Her var Juharyan dog for stor en mundfuld, og han vandt fortjent 4-0.

I 66 kg klassen blev det endelig til en 'rigtig' medalje for finske Ari Härkänen. Härkänen er efterhånden nået at blive 32 år og har sølvmedalje fra junior VM og EM 1990. Siden har det været umulig for finnen at nå op på skamlen. Klassen blev vundet af Armen Vardanyan fra Ukraine, der vandt finalen 4-0 over Vitali Zhuk fra Hviderusland.

Lukasz Poplawski mødte Mickael Beyer fra Frankrig i sin første kamp – en kamp, der endte 10-0 til franskmanden. Det gik ikke meget bedre i kampen mod Omar Bakuridze fra Georgien. Franskmanden vandt mødet over georgieren og endte til sidst på fjerdepladsen, da han tabte kampen om bronzen til finske Härkänen.

Årets EM viste tydeligt, at det er meget tæt, og at marginalerne er små i den internationale top. Der var heller ingen undtagelse i 74 kg klassen. Mark O. Madsen lagde ud med en 6-1 sejr over Dalibor Busic fra Serbien & Montenegro, men tabte derefter 1-4 i en rigtig herredyst til Mohammad Babufath fra Sverige. Babulfath tabte kvartfinalen til den senere vinder Mikhail Ivantchenko fra Rusland. Russeren vandt semifinalen 3-2 over tyskeren Schwindt og finalen 4-0 over Vasili Radyiba fra Ukraine. Alex Mikhailovich fra Hviderusland vandt opgøret om bronzemedaljen over Schwindt.

Brian Jørgensen stillede op i 84 kg klassen, hvor han mødte Tarvi Thomberg fra Estland i sin første kamp – en kamp, der endte med en 3-0 sejr til esteren. I anden omgang mødte han franske Melonin Noumonvi, der vandt 4-0 over Brian, der dermed ikke avancerede i turneringen. Bedst gik det for Nazmi Avluca fra Tyrkiet, der vandt finalekampen 3-1 over Dimitrios Avramis fra Grækenland. Sandor Bardosi fra Ungarn blev tre’er foran Valdas Sidlauskas fra Litauen.

I 96 kg klassen vandt svenske Martin Lidberg sit andet internationale mesterskab på stribe. Han fik ingen let vej frem til guldet. Efter to 3-0 sejre i puljekampene vandt han 3-0 over russeren Bezruchkin i kvartfinalen – og med samme resultat over Saldadze fra Ukraine i semifinalen. I finalen mødte han Sergei Lishtvan fra Hviderusland og kampen endte selvsagt 3-0 til Lidberg. Han er outstanding i sin parterrebrydning for tiden og slipper ikke et eneste point i nederste position. Som en lille bemærkning kan det tilføjes, at Lidberg var meget god som junior (tre guld) og har stort set hele tiden været tæt med i toppen også på seniorplan, men at han var 26 år, inden han vandt en seniormedalje, og at det først er nu – i en alder af 31 år og vel og mærke i en vægtklasse højere end tidligere, han virkelig topper!

Yuri Patrikeev fra Rusland vandt 120 kg klassen i overbevisende stil – med en samlet score på 36-0. Svenske Eddy Bengtsson avancerede fra puljekampene og mødte russeren i kvartfinalen, der endte med faldsejr til russeren, ved stillingen 9-0! Det var ikke så sjovt, sagde Bengtsson efter kampen – han var så snu, at han kunne narre trikotterne fra mig, sagde svenskeren. Konstantin Stryzhak fra Ukraine endte som nr. to, og Mureiko fra Bulgarien rejste hjem med en bronzemedalje.

Damernes EM blev virkelig en succes for arrangørerne. Sverige vandt to guld gennem lokale Ida-Terese Karlsson og unge Helena Allandi. Ida Hellström tabte finalen i 51 kg klassen, og rutinerede Sara Eriksson blev tre’er i sin vægtklasse.

Klik her for at starte en debat.

[ Hjem ] [ Nyheder ] [ Resultater ] [ Forum ] [ Breddekonsulenten ] [ Klubber ]
[ Om Danmarks Brydeforbund ] [ Søgning ] [ Artikler ] [ Galleri ] [ Hvad er Brydning ] [ Links ]