26.4.2004: DM hold – en tilskuers beretning

Jeg havde fornøjelsen af at være tilskuer til årets danske holdmesterskaber i brydning, som i år blev afholdt i Herning. Fire hold var tilmeldt: Herning, Thor N, Thrott og Heros. Desværre meldte Heros fra så sent som dagen før – årsagen var vist, at der var opstået nogle problemer med aftalerne med de to svenskere. Uanset årsagen er det altid synd for arrangørerne, når den slags sker, og antallet af kampe reduceres til det halve.

I undertegnedes øjne var Herning – som de seneste syv års forsvarende mestre – naturligvis oplagt favorit, men med BK Thor som en reel trussel, mens Thrott nok ville få mere end svært ved at undgå at blive stævnets ’Prügelknabe’.

Efter indvejningen lørdag morgen blev denne opfattelse af styrkeforholdet blot bekræftet, og lodtrækningen magede det heldigvis således, at kampen mellem Thor N og Herning blev den sidste. Både Herning og Thor N havde forsøgt sig med den taktiske fordel, der kan være i at veje en stærk bryder ind som reserve i to vægtklasser.

Herning vejede Håkan Nyblom ind som reserve i 60 og 66 – helt givet for at undgå, at han skulle møde Vahan Juharyan – Armeniens nykårede europamester i 60 kg. Ham vejede Thor ind i 66 kg, hvorefter det var en smal sag for Herning at afgøre, at 60 kg var Håkans vægtklasse – og lillebror Christian måtte vige pladsen for storebror! Thor N havde Mark O. som reserve i 74 kg og 84 kg, og denne disposition skulle helt givet sikre, at Thor vandt begge disse vægtklasser mod Herning.

Første kamp stod mellem Herning og Thrott. 55 kg vandt Herning uden kamp. 60 kg, 66 kg og 74 kg var hurtigt overstået med sejre til Håkan Nyblom, Mads Juhl og John Vestergaard. I 84 kg var der for første gang lidt kamp om tingene, men Hernings tilbagevendte Henning Jensen var markant bedre end Henrik Christensen. I 96 kg var Throtts Jens Jørgensen meget uheldig mod Marek Szustek og brækkede overarmen i en oprulning som lynhurtigt blev sat ind til den modsatte side af, hvad Thrott-bryderen havde regnet med. I 120 kg havde Herings anden polak – kæmpestore og OL-klare Mikulski – ingen problemer med Kenneth Jørgensen. 7-0 til Herning!

Kampen mellem Thor og Thrott åbnedes igen med en sejr uden kamp i 55 kg. I 60 kg var der lagt op et revancheopgør fra årets senior DM, hvor Dennis Jensen jo overraskende slog Lars Jørgensen. Denne gang vandt Lars. 7-6 var resultatet efter fuld tid, og hvor det dog kneb for ham i sidste periode! Juharyan, Andy Nielsen og Niels Esbensen vandt let 66 kg, 74 kg og 85 kg. Jens Jørgensen var skadet i 96 kg, og Kenneth Jørgensen trak sig fra kampen mod Thors Hassan Torabi, og dermed endte Thotts anden kamp også med et 0-7 nederlag.

Så var det tid til finalen mellem Herning og Thor N, og Thor havde endnu ikke spillet deres trumf Mark O. på banen, men de fleste ventede nok, at han ville blive brugt i 74 kg, hvor Andy Nielsen efter de flestes vurdering ville få betydligt sværere ved at slå John Vestergaard, end en formstærk Niels Esbensen ville få det mod Henning Jensen, der mig bekendt ikke har været i kamp de seneste 10 år. Nøglekampen måtte blive opgøret i 96 kg, hvor Hernings polske lejesvend Szustek og Thors svenske ditto – Jakob Cedergren – sandsynligvis skulle afgøre placeringen af DM-guldet.

I 55 kg vandt Anders Nyblom som ventet sikkert over 16-årige Frederik Ekstrøm, der dog havde meget ære af kampen. Han gik frisk til sagen og tabte trods alt kun 0-7. Ham er der vist ingen, der er i tvivl om, at vi kommer til at høre meget mere til. Kampen i 60 kg forløb en smule overraskende for undertegnede. Jeg havde ikke forventet, at Lars Jørgensen ville ha' en reel chance mod kommende OL-deltager Håkan Nyblom. På den anden side overraskede det mig, at Lars i den grad blev fejet af måtten og tabte kampen på teknisk fald efter at ha' tabt første periode 0-9. I 66 kg løb Hernings mangedobbelte danske mester Mads Juhl ind i en af de største brydelektioner, han har oplevet i sin karriere. Vahan Juharyan rullede og løftede, som det passede ham, og efter godt 2 min. kunne Mads forlade måtten med en fornemmelse af at være overmatchet!

Så var det tid til dagens første overraskelse – nemlig at Thor ikke satte Mark O. ind i 74 kg. Til gengæld fik vi tilskuere dagens bedste kamp, da John Vestergaard og Andy Nielsen kæmpede, så det bragede i 6 min. Herefter var stillingen 2-2, og en krydstagskobling skulle afgøre tingene. Andy vandt lodtrækningen, og som altid opstår der en del bøvl, når der skal kobles i disse situationer. Jeg vil ikke forsøge at gøre mig klog på det, der herefter skete – blot konstatere, at Andy fik en advarsel for manglende villighed til at koble korrekt, hvilket gav John sejren. Naturligvis en håbløs afslutning på en god kamp og en reel afslutning på spændingen om, hvor DM-guldet skulle havne. Ikke noget der vakte begejstring i Thors lejr. I 84 kg kom Mark O. på banen – lige en postgang for sent, men det hindrede ham ikke i at køre Henning Jensen over. I 96 kg – der jo på forhånd var udset som den reelle nøglekamp, men nu uden stor betydning – var polakken Szustek ganske simpelt et niveau over Jacob Cedergren og vandt 6-1. Stillingen var nu 4-2 til Herning, og guldet var hjemme. Dog fik Mikulski lige lov til at boltre sig mod Hassan Torabi og vandt enkelt på teknisk fald.

Efter kampen opstod der lidt tumult, da Thors træner Kanygin over for dommerne ikke lagde skjul på, hvad han mente om afgørelsen i kampen mellem Andy Nielsen og John Vestergaard. Frustationen over afgørelsen er for undertegnede forståelig, men berettiger på ingen måde situationen, hvor der blev langet ud efter en dommer. Dels bør Kanygin som træner for sit hold stå forrest som repræsentant for god sportsånd. Dels tabte Thor 2-5, og en anden afgørelse af kampen i 74 kg havde ikke hjulpet. Endelig havde Thor kun sig selv at takke, for at have begået en taktisk brøler af dimensioner mht. indsættelsen af Mark O. i en ’forkert’ vægtklasse.

Alt i alt en glimrende dag i Herning med et godt arrangement, en god portion spænding og dramatik som gør disse holdmesterskaber til noget helt særligt – og masser af rigtig god brydning med topbrydere som europamester Juharyan, OL-klare Håkan Nyblom og Mikulski og klassefolk som Anders Nyblom, Mark O., Cedergren og Szustek.

Slutteligt vil jeg ønske Herning tillykke med det 8. danske mesterskab i træk, takke Herning for et godt arrangement, opfordre Thor til at hænge i – I skal nok få Herning vippet af tronen før eller siden og sidst men ikke mindst takke Thrott mange gange for stor sportsånd ved at stille op uden en reel chance for at vinde og dermed sikre, at arrangementet blev et reelt stævne.

Jeppe Juhl

Klik her for at deltage i debatten.
Der er oprettet 3 indlæg.

[ Hjem ] [ Nyheder ] [ Resultater ] [ Forum ] [ Breddekonsulenten ] [ Klubber ]
[ Om Danmarks Brydeforbund ] [ Søgning ] [ Artikler ] [ Galleri ] [ Hvad er Brydning ] [ Links ]