6.11.2004: Spændende DM’er for ungdomshold

Alt var næsten ved det gamle, da der blev afholdt Danske Mesterskaber for drenge- og juniorhold i Lindeskovhallen i Nykøbing Falster i weekenden. Den lokale brydeklub, BK Thor, demonstrerede på bedste vis sin styrke ved at stille med to hold i begge kategorier, selv om lederne i BK Thor måtte erkende, at det ikke var helt uden problemer. Klubben vandt da også begge mesterskaber, og i juniorrækken blev det ydermere til bronze for BK Thors B hold.

Der var meget at glæde sig over ved mesterskaberne. I drengekategorien var der otte tilmeldte hold, og alle dukkede op til indvejningen, selv om AK Heros blev nogle minutter forsinket.

De jyske mestre fra Frederikshavn blev placeret i pulje A og fik her følgeskab af Thrott, AIR og Herning. Sjællandmestrene BK Thor havde Heros, Frem og Thors B hold i deres pulje.

Der var mange spændende og lige kampe, og specielt i pulje A var der umiddelbart ikke nogen storfavoritter til semifinalepladserne. Det viste sig også, som så ofte i holdbrydningen, at det blev de små marginaler, der afgjorde. I sidste ende var det dog sidste års sølvvindere, AIR fra Roskilde, der belagde førstepladsen i pulje A, med maksimumpoint. Thrott fra Åbyhøj gik videre med to sejre og en tabt holdkamp. Årets jyske mestre fra Frederikshavn måtte lide den tort at ende sidst med Herning på tredjepladsen i puljen.

I pulje B var der lidt større forskel på holdene. BK Thors A hold var ganske suveræne og vandt holdkampene 6-1, 6-1 og 7-0. I klassifikationspoint blev det 75-9! Næsten lige så suveræn to’er i puljen blev AK Frem fra Randers. Thors B hold vandt kampen over AK Heros fra Frederiksværk og undgik dermed sidstepladsen i puljen.

I den første semifinale vandt Frem med 5-2 over AIR, og i den anden kamp vandt BK Thor 7-0 over Thrott. Der var hele dagen en intens stemning i hallen, da hvert et point kan betyde forskel mellem succes eller fiasko.

Bronzekampen blev en tæt dyst mellem AIR og Thrott. AIR lagde dog hårdt ud og vandt de fire første kampe, hvorefter Thrott ”pyntede” på resultatet til en 4-3 sejr for holdet fra Roskilde.

Stævnespeaker Morten Hansen var lidt forsigtig i sin kommentar til finalen og mente, at de første par kampe var afgørende for, hvor guldet skulle havne. Det kan godt være, Morten havde ret i sin ”analyse”. Thors unge garde lagde ud med lyn og torden, og de levnede ikke de dygtige Frem-brydere mange chancer. Finalen endte 7-0 til BK Thors A hold, og klubben kunne bryste sig af mesterskab nr. 11 på stribe!

Umiddelbart virkede Thor-bryderne mere tændte til opgaven – en påstand, Frems træner Keld Christensen var enig i: Nogle af vore brydere havde måske lidt for megen respekt for deres modstandere, mente Keld og tilføjede: Vi kommer igen – vi har kun én af bryderne, der bliver for gammel til næste år! BK Thors juniorhold bliver svært at slå i fremtiden med alle de dygtige drengebrydere, de nu har, så vi må i første omgang indstille os på at true dem på drengeside, sammenfattede Frem-træneren.

Sidste års mesterskab for juniorhold blev aflyst, da der ikke var hold nok til start, hvorfor det var meget positivt, at der stillede fem hold op til årets mesterskab. Ud over BK Thors A og B hold stillede Herning, Thrott og AIR med hvert sit hold. BK Thors A hold var som ventet for stærkt, og holdet vandt alle fire holdkampe i stor stil (6-0, 5-1, 5-1 og 5-1). Til gengæld var der mange meget spændende og lige kampe om de ”sekundære” placeringer. En lille bidragende årsag hertil var, at alle hold stillede op uden deltager i 50 kg klassen, hvorfor en holdkamp let kunne ende uafgjort, da der dermed var højst seks brydere pr. hold.

AIR tabte tre holdkampe, men nåede uafgjort (3-3) mod Herning. Thrott vandt over AIR og tabte til begge Thor-hold, mens kampen mod Herning endte uafgjort. Der var faktisk spænding indtil sidste holdkamp, hvor Thors B hold og Herning mødtes. Thor havde to sejre i ”bagagen” mod Hernings to uafgjorte. Med uafgjort i sidste holdkamp skulle bronzemedaljerne til Herning, da de dermed ville ende á point med Thrott, men havde to klassifikationspoint mere i den indbyrdes kamp, hvilket også havde betydet, at BK Thor havde fået en dobbeltsejr hos juniorerne.

Da skribenten jo fulgte holdet fra heden ganske tæt, var det let at smile efter den sidste holdkamp hos juniorerne. Drengeholdet havde bestemt ikke marginalerne på deres side – helt anderledes endte det med juniorerne. På grund af lidt overvægt og nogle afbud måtte man en halv time inden indvejning ændre holdopstillingen ganske radikalt. Det gik ikke så godt i de tre første holdkampe, men mod Thors B hold var alle marginaler på Hernings side, og holdkampen endte 4-2 til Herning, da Niklas Nyblom lidt overraskende efter en 2½ års pause gjorde comeback og vandt over Thors Dmitrij Melnikov på fald i den sidste kamp.

Vi kom da efter medalje, men med afbud, overvægt og skade ville jeg have været meget tilfreds med bronze, sagde en glad Herning-træner, Mads Juhl.

BK Thor afviklede stævnet i sikker stil uden nogen som helst slinger i valsen. Generelt var der en god atmosfære og stemning i hallen, selv om der var episoder, hvor dommerkendelserne blev kommenteret højt og tydeligt. Nogle gange var kommentarerne af mere kosmetisk art, men der var efter skribentens mening også tilfælde, hvor ”protesterne” var helt på sin plads. Man kan ikke forlange, at kamplederen tolker alle aktioner rigtigt, men det er ærgerligt, når kollegaerne ikke ”retter op” på fejlen. Omvendt er jeg også klar over, at sidedommeren og madraspræsidenten skal stole på kamplederen, hvis man selv ikke har et 100 % klart billede af situationen. For god ordens skyld skal det nævnes, at dette ikke var et overskyggende tema, da der på intet tidspunkt var nogen som helst snært af ”hjemmedommere” eller lignende, selv om nogle af holdkampene blev afviklet med dommere fra egen klub.

Ud over antallet af hold, der stillede til start, var det meget positivt at se, at der er mange unge talenter ude i klubberne – talenter, der kan bygges videre på. Den store opgave og udfordring i klubberne er at motivere disse brydere til at fortsætte udviklingen og deres brydekarriere. Der er ingen tvivl om, at mange af disse unge talenter med den rigtige vilje og træning på et eller andet tidspunkt bliver udtaget på landsholdet.

Billedet er fra kampen mellem Ronnie Carstens, Herning BK, og Frederik Pedersen, BK Thor B, hvor Ronnie vinder på fald.

Erik Nyblom

Klik her for at deltage i debatten.
Der er oprettet 16 indlæg.

[ Hjem ] [ Nyheder ] [ Resultater ] [ Forum ] [ Breddekonsulenten ] [ Klubber ]
[ Om Danmarks Brydeforbund ] [ Søgning ] [ Artikler ] [ Galleri ] [ Hvad er Brydning ] [ Links ]