22.12.2004: Formandens julebrev

Kære venner!

Vi har været og er stadig i en brydningstid. Vores fælles mål om at blive elitesatsningsforbund lader vente på sig. Ikke fordi vi ikke er klar, men fordi Team Danmark har skiftet bestyrelse, og den nye vil gerne have tid til at gøre tingene ordentligt. Det ligger dog fast, at fra nytår er vi der. Det betyder bedre forhold for vor elite. Fuldtidstræner til at udføre Eliteudvalgets og Bennis strategier. Det vil ikke være rimeligt at trække den længere, men vi har forståelse for Team Danmarks dispositioner. Vor udvikling af elitebrydere er lykkedes. Enhver véd jo, at Håkan Nyblom blev nr. 8 ved OL i Athen, og at Mark O. Madsen blev en sikker junioreuropamester i 74 kg. Deres resultater er absolut i en klasse for sig.

Det er verdensklasse. Hvem havde troet på det for 6-8 år siden. Vi fik ikke meget hjælp udefra, men klubber, brydere og DB ville noget andet, og det lykkedes. Jeg vil vove den påstand, at ikke mange andre forbund, har den energi, det kræver, men det er måske forskellen mellem dem og os. Vi har måttet bevise vort værd, før vi har kunnet nyde. Det er fair nok, men nu vil vi gerne have arbejdsro og det økonomiske rygstød, som skal til for at skabe mestre.

Vi er mange, der kan være stolte af det mål, som er nået, men det bliver ikke sovepuden. Vi skal have guld – af den rigtige slags, og vi får det. Året har været det bedste i mange årtier. Resultater fra andre store stævner i året har vist, at vi har fået, hvad vi har fortjent – måske endda for lidt.

Men vi skal videre, og seminaret i februar vil bl.a. sætte fokus på os som eliteforbund. En af dansk idræts største, Victor Feddersen, kommer og fortæller om sine oplevelser som en del af "Guld-fireren". Om alt det der ligger bag, når man gerne vil til tops i en benhård idræt lige som vores. Vort nye udviklingsudvalg har sammensat et spændende seminar, der skal opleves. De klubber, der ikke kan finde tid i kalenderen til at deltage, vil kun snyde sig selv.

Vi skal også have nye regler. Jeg vil hellere sige korrektioner og forbedringer til dem, vi kender. Reglerne er gældende i Danmark fra den 14. februar 2005. Altså dagen efter vort seminar. Vi har valgt dagen, for ligegyldigt hvilken dag, vi tager, vil det altid give problemer. Så vi har valgt at tage tyren ved hornene og starte midt i en sæson. Mange af vore naboer begynder 1. januar, men vi vil gerne have de erfaringer med, som kommer fra FILA’s dommerkursus i midten af januar. Det bliver spændende at se, hvordan reglerne kommer til at virke i virkeligheden. Det taktiske oplæg vil i hvert fald blive meget anderledes.

Konkurrencesystemet har vi valgt at fravælge, da det kræver et stort deltagerantal i alle vægtklasser for at være godt. Vi beholder altså vort gamle gennemprøvede system med få justeringer, så det passer og giver den rigtige placering.

Dommere er hos os som hos mange andre nogle, vi ikke kan få nok af.. Et problem som vi skal have løst. Skal vi kunne servicere vore brydere bedre, skal vi have flere dommere. Der har været diskuteret mange forslag, og bestyrelsen har besluttet at tydeliggøre problemstillingen. Ikke fordi vi vil fralægge os ansvaret, men fordi vi er realistiske og erkender, at medlemmerne nu engang er klubbernes.

Derfor ser vi det som klubbernes opgave at skaffe dommere. Vi skal så nok uddanne dem og klæde dem forsvarligt på. I den sammenhæng vil jeg klart og tydeligt gøre opmærksom på, at til mesterskaber har alle kvalificerede dommere ret til at deltage. Der bliver kun udtaget dommere til DM senior individuelt. Dommere, der laver et stort stykke arbejde, skal også have mulighed for at få den oplevelse, der ligger i at få lov til at dømme et dansk mesterskab. Vort ønske er også, at dommere igen bliver en del af deres klub, og ikke skal finde sig placeret et eller andet diffust sted. Lønnen er så lille, at det er andre værdier, som skal trække dommere til. Og her tror vi, at et stærkt klubtilhørsforhold er det bedste. Skulle en klub være bedre til at skabe gode dommere end andre, bør man vel ikke straffe dem for det. Selv om der står x-klub på dommerkortet, tror vi på bedre og mere reel bedømning, når vi véd, hvor dommerne kommer fra.

Efter mange år med kvindebrydning på dansk niveau kører der i denne vinter et tilbud om at lære kvindebrydning på højt plan. Brydeforbundet har ikke alle midlerne til selv at gøre det, men har sammen med BK Thor satset midler for at give vore dygtigste piger en chance for at vinde medaljer på juniorniveau de kommende år. Bliver det en succes, vil vi gerne fortsætte. Fariborz Besarati er én af verdens bedste kvindetrænere med dokumenterede resultater fra svensk brydning. Vi håber, at trænerne i det nye år vil tage imod tilbuddet om at lære.

Selv om vi var mange, der håbede stærkt på, at VM 2007 skulle foregå i Danmark, må vi desværre nu sent på året konstatere, at denne store begivenhed skal foregå hos én af de otte andre kvalificerede nationer. Men denne skuffelse skal ikke forhindre os i også fremover at sætte nye gode mål og fortsætte kampen for at nå disse.

Vi drømmer ikke længere om at få en verdensmester. Nu taler vi om hvornår.

Glædelig jul og godt nytår!
Allan B. Jakobsen

Klik her for at starte en debat.

[ Hjem ] [ Nyheder ] [ Resultater ] [ Forum ] [ Breddekonsulenten ] [ Klubber ]
[ Om Danmarks Brydeforbund ] [ Søgning ] [ Artikler ] [ Galleri ] [ Hvad er Brydning ] [ Links ]