4.9.2001: Bliver Farshads udvist?

Bliver iransk bryder udvist for at dække over lægesjusk på dansk hospital?

Efter en harmløs idrætsskade blev den iranske asylansøger Farshads Goshtasbi fra Horsens invalideret af en operation på Ålborg sygehus – og udvises nu af udlændingestyrelsen med kun 15 dages varsel.

Farshad fik sin albue skubbet af led ved et brydestævne i Ålborg i april måned, en skade, der betragtes som ret harmløs. Armen blev da også sat på plads igen af en tilstedeværende læge.

Under Farshads sidste planlagte kamp skete uheldet, og efter lægens førstehjælp blev Farshad for en sikkerheds skyld kørt til Ålborg sygehus. Her fandt man det nødvendig at foretage et mindre operativ indgreb.

Ved indgrebet blev armens hovedpulsåre beskadiget, uden der var nogen, der bemærkede det, selv om Farshad klagede over stærke smerter i hele tre dage. Efter de tre dage blev han overflyttet til Fredericia sygehus, hvor man også overså den store blodudtrængning i underarmens muskulatur. I stedet konkluderede lægerne, at underarmen var ”død” og skulle amputeres. I sidste øjeblik blev dette indgreb heldigvis forhindret, og Farshad blev med hjælp fra familie, venner og klubben forsøgt overflyttet til Odense Universitetshospital, med henblik på at få reddet noget af armens førlighed.

Han har nu været igennem 12 operationer, og der skal laves endnu flere operationer, inden han kan begynde at bruge armen lidt. Der skal transplanteres muskler fra overarmen til underarmen. Førligheden i armen og hånden er nu nedsat væsentlig, og han går stadigvæk til daglige behandlinger og genoptræning.

Overlægen på Odense universitetshospital, håndkirurgisk afdeling, har udtalt, at Farshads arbejdsevne er nedsat med mindst 50 % på grund af forsømmelighed på de to tidligere sygehuse, og Farshad skal indstille sig på et liv med en stærk reduceret arbejdsevne - og sandsynligvis som førtidspensionist.

Der er anlagt erstatningssag i de respektive nævn.

Farshad er vokset op med brydning i en familie med brydetraditioner. De fleste af familiens drenge er brydere. Farshad var iransk mester i 68 kg og er en fornem, stilfuld og smidig bryder.

Farshad har været aktiv inden for brydesporten som træner og bryder, siden han kom til Danmark.

I januar måned begyndte han som træner og bryder i brydeklubben Hermod Horsens på klubbens opfordring. I den tid var han meget populær hos bryderne på grund af sin specielle og inspirerende måde at undervise og bryde på. Han var seriøs og gav virkelig noget fra sig.

Nu har udlændingestyrelsen afvist Farshads asylansøgning og udvist ham med 15 dages varsel. Er det mon for at dække over lægefejl?

Uanset hvad årsagen måtte være, så er det uværdigt at udvise en asylansøger, der har mistet en stor del af sin førlighed på grund af vores sundhedsvæsen, og som stadig har behov for behandling.


Det er brydeklubbens overbevisning, at Farshads ulykkelige situation med sin arm skyldes fejl på hospitalerne i Ålborg og Fredericia og dermed det danske sundhedsvæsen. Med den begrundelse må det danske samfund gå ind og give Farshad den hjælp, der må være nødvendig for, at han får så megen førlighed tilbage i sin arm som muligt, og lade ham blive i Danmark, så hans tilværelse kan blive så tålelig som mulig.

Brydeklubben vil gerne understrege, at Farshads tilstedeværelse og aktive udøvelse i klubben er til gavn og stor glæde for ham selv, klubben og dens medlemmer.


Hermod Horsens
Knud G. KnudsenKlik her for at starte en debat.

[ Hjem ] [ Nyheder ] [ Resultater ] [ Forum ] [ Breddekonsulenten ] [ Klubber ]
[ Om Danmarks Brydeforbund ] [ Søgning ] [ Artikler ] [ Galleri ] [ Hvad er Brydning ] [ Links ]