18.1.2005: Lærere og pædagoger slåssede for sjov!

Danmarks Brydeforbund har gennem flere år i samarbejde med Dansk Skoleidræt lavet skolebrydedage. Derudover har vel næsten alle klubber i landet haft kontakt med skoler og SFO'er på en eller anden vis. Udviklingsudvalget har længe ønsket, at samarbejdet skulle involvere lærerne, sådan at de fik mulighed for at tilbyde deres elever nogle anderledes idrætstimer. Det har i samme åndedrag været oplagt at involvere pædagogerne. De har adgang til de samme faciliteter.

At der er brug for nogle anderledes idrætstimer, er blevet bekræftet flere gange i medierne de foregående måneder. Det første skridt blev taget i august 2004, da 20 idrætslærere var samlet i Holstebro og ved den lejlighed fik halvanden times inspiration til bryderelaterede kamplege.

Mandag den 17. januar 2005 var der samlet 10 lærere og pædagoger i brydeklubben Hermod Horsens til et 3-timers kursus. Selv om vi gerne havde set flere, var det et godt kursus. Alle gav udtryk for, at de havde fået noget med hjem, de kunne bruge. Alle blev klogere på brydning.

Ud over at vi selvfølgelig også har det mål at synliggøre brydesporten, vække interesse for denne vidunderlige sport, så har vi en unik mulighed for at bringe en "slås kultur" ind på skolerne. "Slås kultur" lyder måske i nogles ører voldsomt. Animerer vi til vold? "Slås kultur" er lig med "legekultur". At slås for sjov under faste rammer (ingen slag og spark) skaber ikke voldelige elementer – snarere tværtimod. Her kan børnene få afløb under "kontrollerede" forhold.

Der er kommet en større accept af, at det er i orden at "slås". Flere og flere ser de værdier, der ligger i "kamp". Der bliver lavet rollespilssværd og -skjold som aldrig før. Brydning har den fordel, at den er lig med kropskontakt. Børnene får brugt hele kroppen. Det giver dem en sanselig oplevelse – de mærker glæden ved bevægelse. Kropserfaringen giver øget kropsbevidsthed, hvilket er vigtigt for dannelsen af personligheden. De får tilmed muligheden for at tackle både sejre og nederlag.

Onsdag den 26. januar går det løs i Nykøbing Falster. Thor Nykøbing har taget initiativ til et seminar, der løber fra 8.30 til 15.00. Der er stadig enkelte pladser. Her vil lærerne få erfaring med en brydelektion samt bryderelaterede kamplege. Det meste vil være tilpasset det materiale, der findes på skolerne, hvilket er generelt for det, vi laver for lærerne. Mark O. Madsen kommer og fortæller om brydningens betydning for ham under temaet "fra vildbasse til europamester".

Mandag den 31. januar bliver der afholdt et kursus i Kolding, onsdag den 2. februar er det i Åbyhøj, og onsdag den 9. marts er det i Frederikssund. Disse tre kurser er af tre timers varighed i lighed med det i Horsens, og der er også her stadig enkelte pladser. Derudover er forbundet blevet kontaktet af Idrætslærerforeningen i Blåbjerg kommune, og her er der aftalt et 2-timers inspirationskursus for omkring 30 lærere.

Skulle dette have vakt nogens interesse for at høre mere, så kontakt breddekonsulenten via e-post eller på tlf. 43 26 21 77.

Palle Nielsen
Breddekonsulent


Klik her for at starte en debat.

[ Hjem ] [ Nyheder ] [ Resultater ] [ Forum ] [ Breddekonsulenten ] [ Klubber ]
[ Om Danmarks Brydeforbund ] [ Søgning ] [ Artikler ] [ Galleri ] [ Hvad er Brydning ] [ Links ]