19.10.2005: VM 2005 – tilbageblik

Ud over de fantastiske danske resultater var årets VM på mange måder et specielt VM. Mesterskabet, der blev arrangeret i den ungarske hovedstad Budapest, var det første, hvor alle tre stilarter var rigtigt samlet, da der var dage, hvor der blev brydet fristil både for mænd og kvinder – og kvinder og græsk-romersk stil samtidig.

Der var indvejet hele 225 fristilsbrydere fra 85 nationer. Tallene for kvinderne var 159 deltager fra 44 nationer, og endelig var der 239 deltagere fra 81 nationer i græsk-romersk stil. I alt var der brydere fra hele 93 nationer.

Det var samtidig det første verdensmesterskab med de nye regler. Blandt fristilsbryderne havde russerne uden tvivl den bedste teknik og taktik – de vandt 4 ud af 7 vægtklasser og havde to mand placeret som nr. 5 i sin vægtklasse! Hos kvinderne var japanerne endnu mere overlegne – 4 guld, 1 sølv og 1 bronzemedalje! Her viste de kinesiske kvinder, at de bliver at regne med til OL i Beijing – de vandt 2 guld, 2 sølv, 1 bronzemedalje og endelig en placering som nr. 5.

Den største danske interesse lå trods alt på den græsk-romerske brydning. Fredag den 28. september blev der startet op i 55 kg klassen, hvor der var hele 35 indvejede brydere.

I kvalifikationsomgangen skete der ikke noget særligt, men allerede i 1/16 finalen røg sidste års OL-toer Geidar Mamedaliev fra Rusland og OL-treer Artiom Kiouregian fra Grækenland ud. Det danske islæt: Anders Nyblom mødte finske Jani Haapamäki først, og selv om det ikke var en alt for køn kamp, endte den med dansk sejr med pointene 2-1, 1-1. I 1/8 finalen tabte den regerende verdensmester Jablonski fra Polen til det nye håb fra Nordkorea, og sidste års europamester Özdemir fra Tyrkiet tabte til en juniorbryder fra Iran. Anders Nyblom mødte Park Eun-Chol fra Korea i en meget spændende kamp, der endte 4-2, 0-3, 3-0 i koreanerens favør. Anders eneste chance for at genindtræde i turneringen bestod i, at koreaneren avancerede til finalen. I kvartfinalen vandt han ganske sikkert over nordkoreaneren, men det blev noget mere spændende i semifinalen, hvor han mødte den olympiske mester, hjemmebryderen Istvan Majoros. Eun-Chol vandt 0-3, 1-1, 3-0 og avancerede dermed til finalen, hvor han dog tabte til den unge iraner med det noget vanskelige navn Hamid Sourianreyhanpour. Hamid er faktisk dobbelt verdensmester (junior og senior) i år!

Anders vandt den første kvalifikationskamp over dygtige Aleksei Shaipak fra Hviderusland og den næste kamp over Chang Kwang Su fra Nordkorea.

I bronzekampen ventede Istvan Majoros, der vandt første periode ganske let og desværre også var bedre i anden periode. Det blev dermed til en femteplads til Anders, hvilket faktisk var det bedste danske VM-resultat i 43 år.

Lørdag, hvor vægtklasserne 66, 74 og 84 kg blev afviklet, var på mange måder en utrolig god dag. Der blev vist megen god brydning og scoret rigtigt mange point. Det kan godt være, at der er blevet ændret i reglerne for mange gange, og det er nok rigtigt, at brydningen ikke længere er som ”i de gode gamle dage”, men der skete virkelig noget!

I 66 kg klassen havde vi ingen deltager, så vi måtte ”nøjes med” at følge de øvrige nordiske brydere. Der var hele 39 deltagere i 66 kg klassen, hvor svenske Jimmy Samuelsson blev disket i en meget rodet kvartfinale, hvor han mødte sin ”onde ånd” Armen Vardanyan fra Ukraine. Den flerdobbelte mesterbryder Seref Eroglu fra Tyrkiet mødte Michael Beilin fra Israel i første omgang. Disse to har tidligere haft mange slagsmål på madrassen med Eroglu som vinder hver gang. Denne gang var det dog Beilin, der gik sejrende ud af fighten med pointene 3-2, 0-6, 2-1. Beilin nåede kun til næste runde, hvor han tabte til den senere bronzevinder Alain Milian fra Cuba. Bulgaren Nicolay Gergov har haft et fantastisk år. I årets VM-finale vandt han sikkert over Rajabov Husamaddin fra Aserbajdsjan og kan dermed titulere sig både europamester og verdensmester i år.

Heller ikke i 84 kg klassen stillede Danmark med en repræsentant denne gang. Blandt de 39 indvejede var russeren, den olympiske mester Aleksei Mishin storfavorit. Han fik en meget hård lodtrækning, hvor han efter en let sejr i kvalifikationen mødte Mendez fra Cuba. Her blev det til en sejr i to perioder. I næste omgang blev det til en kneben sejr over Avluca fra Tyrkiet. I kvartfinalen mødte han polakken Michalkiewicz, der virkelig havde vist flot brydning i de indledende kampe. Polakken vandt første periode og russeren den anden. Mishin var den stærkeste i den tredje og sidste periode, hvor polakken blev disket. I semifinalen skulle Mishin også ud i tre perioder. Oleksandr Daragan fra Ukraine holdt spændingen ved lige i to perioder, men igen var Mishin den klart stærkeste i tredje periode og var dermed klar for finalen. Her skulle han møde Alim Selimav fra Hviderusland. Selimav havde en noget lettere vej til finalen, og det var først i semifinalen, han var rigtigt presset, hvor han mødte den lokale helt Sandor Bardosi. Semifinalen skulle ud i tre perioder, og da begge brydere havde to advarsler, og Bardosi vandt lodtrækningen ved stillingen 0-0 i tredje periode – og ikke kunne score point på modstanderen, vandt Selimav på diskvalifikation. Finalen var ganske speciel – og lidt atypisk. Mishin vandt første periode 4-0 og lignede en sikker verdensmester. Anden periode endte 1-1, og da hviderusseren scorede det sidste point, vandt han perioden. Den sidste og afgørende periode endte også uafgjort 2-2, og igen var det Selimav, der havde scoret sidst, og dermed var overraskelsen et faktum.

I 74 kg klassen vejede Mark O. Madsen ind som nr. 16 af 33 deltagere. ”På papiret” var det ikke den værste lodtrækning, da en del af forhåndsfavoritterne trak meget høje lodtrækningsnumre og dermed skulle møde hinanden tidligt i turneringen. Der var dog nok af gode brydere i den øverste halvdel af startfeltet. Allerede i vægtklassens anden kamp stod to af de ”tunge drenge” mod hinanden – Kvirkvelia fra Georgien og en af de helt store forhåndsfavoritter, Kikinov fra Hviderusland. Kvirkvelia var faktisk helt suveræn og vandt hele 5-0, 7-0. Mark mødte Edwin Abreu fra Den Dominikanske Republik i sin første kamp og vandt sikkert 2-0, 9-0. I 1/8 finalerunden var der virkelig knald på. Tyrkeren Altaly vandt over Kvirkvelia, Butcher fra Schweiz, der blev nr. fire ved OL i Athen, vandt over Horvath fra Ungarn, og endelig vandt Abdulov fra Aserbajdsjan over Guenot fra Frankrig, inden det var Marks tur til at betræde madrassen. Modstanderen var den tidligere verdensmester og OL-sølv og bronzevinder, Marko Yli-Hannuksela fra Finland. Starten af første periode var lidt forsigtig fra begge sider, men Mark var den, der havde tingene mest under kontrol. Perioden endte 1-1, og da Mark scorede det sidste point, vandt han perioden. I anden periode var der mere fart på fra begge brydere. Igen var det Mark O., der var styrende, og han vandt perioden med ganske klare 3-0 over Marko. Russeren Samourgashev vandt sin kamp ligesom svenske Babulfath og tyske Schneider. Sidste mand i kvartfinalefeltet blev den olympiske mester Alexsandr Dokturishvili. I den første kvartfinale vandt Butcher noget overraskende over tyrkeren i en maratonkamp over tre perioder, der varede over 20 minutter. Den næste kvartfinale varede ikke længe. Mark vandt første periode 3-2, og i anden periode havde han igen god kontrol over modstanderen. Abdulov var meget presset og forsøgte at bruge ulovlige metoder, men blev helt rigtigt straffet af dommerne og blev diskvalificeret. I den tredje kvartfinale vandt russeren Samourgashev ganske sikkert over svenske Babulfath og i den sidste kvartfinale viste tyske Schneider, at hans VM sølv i Frankrig for to år siden ikke var en tilfældighed, gennem at vinde over den regerende olympiske mester Dokturishvili.

Første semifinale stod mellem Reto Bucher og Mark O. Madsen. Mark havde taktikken klar – fuld gas fra start. Butcher er dygtig og specielt kendt som en meget dygtig kontrabryder. Mark fik da også nogle point imod sig, da han blev stoppet i et kastforsøg, og Butcher vandt første periode 3-2, men det havde ikke den store indvirkning på Mark. Han øgede tempoet endnu mere og et stykke ind i anden periode var Butcher færdig. Mark kørte rundt med schweizeren, der havde store problemer blot med at holde sig stående. Butcher var så træt at han blev diskvalificeret for grebsflugt i løbet af anden periode. Nu var Mark i finalen!

Det var meget godt at se, at Mark havde valgt en taktik, der gik ud på også at forsøge at score point i den stående brydning, og at han virkelig forsøgte at ”nedbryde” modstanderne fra første fløjt. Indtil videre havde det i hvert fald givet maksimal uddeling. Den anden semifinale mellem russeren og tyskeren endte med en sikker sejr til Samourgachev, så Mark fik virkelig hænderne fulde i finalen. 26-årige Varteres Samourgashev er en meget meriteret bryder, der vandt EM 2000 i 63 kg klassen og fulgte succesen op med OL guld i Sidney. Året efter skiftede han vægtklasse til 76 kg, men deltog ikke i hverken EM eller VM. Han stillede dog op til militær VM; et mesterskab han for øvrigt vandt. På hjemmebane i Moskva i 2002 blev han kåret som verdensmester og har siden ikke optrådt ved internationale mesterskaber før sidste års OL, hvor han tabte semifinalen til den senere vinder Dokturishvili, men vandt bronzekampen klart over Butcher fra Schweiz. Desværre må man med danske øje konstatere, at historien gentog sig – dog ikke uden kamp.

I første periode fik russeren uddeling på sine forsøg, hvorimod det var ”op ad bakke” for Mark, og perioden endte 5-0 til russeren. Anden periode var meget mere lige, og her fik vi alle set en hel del af den vindermentalitet, Mark besidder. Han blev ved med at kæmpe og nåede at score til slutstillingen 3-2 i eget favør i anden periode. Sidste og afgørende periode var lidt mere taktisk præget, og den endte 0-0 efter første minut. Russeren fik lov til at koble omvendt livtag først og formåede at score et enkelt point på Mark. Da det så blev Marks tur at koble, fik modstanderen (med skribentens briller) lov til at indtage en alt for lav udgangsposition, og han fik vel nok fem henstillinger, uden at det udløste en advarsel. Mark var nødt til at satse og havde da også russeren løftet to gange, men dommeren fløjtede kampen af – for tyvstart! Desværre fik Mark ikke scoret point i det sidste halve minut så russeren vandt sidste periode 2-0, og dermed også guldmedaljen i 74 kg klassen. Mark er – for dem der måtte have tvivlet – en af de absolut bedste i verden. Et fantastisk godt resultat af den blot 21-årige dansker. Indstillingen fejler heller ikke noget. Dagen efter den flotte indsats erklærede Mark, at han var glad og stolt, men ikke tilfreds: Er man tilfreds med sølv, vinder man nok aldrig guld, sagde han.

Søndag blev mestrene i 60, 96 og 120 kg kåret. Selv om Bulgarien var værter for EM tidligere på året, stillede den dobbelte olympiske mester Armen Nazarian ikke op på hjemmebanen ved EM. Rygterne gik, om at han havde stoppet efter OL i Athen, hvor han ”kun” blev treer. Om det var på grund af den seneste regelændring med tvungen omvendt livtagskobling (der er Nazarians absolutte favoritgreb) vides ikke, men han var tilbage på madrassen i storform. Inden han kunne hænge guldmedaljen om halsen, måtte Nazarian igennem fem kampe og den samlede score blev hele 58-8 til Nazarian!

I 96 kg klassen viste den dobbelte OL-guld vinder Hamza Yerlikaya, at EM guldet i Bulgarien i den nye højere vægtklasse ikke var en tilfældighed. Norske Fritz Aanes vandt første periode over Yerlikaya i den første kamp, men han formåede ikke at score i det afgørende øjeblik og blev diskvalificeret på grund af den tredje advarsel i tredje periode. Polske Sitnik mødte stævnets alderspræsident i sin første kamp, da han vandt 6-0, 4-0 over 57-årige Shaun Scott fra Jomfruøerne! Yerlikaya vandt finalen 2-1, 4-1 over hjemmefavoritten Lajos Virag.

I 120 kg klassen kunne man også godt se, at de nye regler betød flere point. Den blot 23-årige cubanske løftkran Mijain Lopez var outstanding og smed rundt med modstanderne, lige som det passede ham. I de fire første kampe blev det til sammenlagt 52-0! I finalen mødte han ”den evige toer” Mihaly Deak Bardos fra Ungarn, der nu fik sit fjerde VM-sølv efter at være blevet slået 6-0 i første periode og disket i den anden periode. Her stillede russerne for øvrigt noget skuffende med en ny mand, der ikke nåede længere end første runde.

Personlig synes jeg, det var et mesterskab med masser af action. Selvsagt var der også kampe, hvor der ikke skete det helt store, men det var glædeligt at se, at de brydere, der forsøgte at score point i den stående brydning ofte vandt kampene. Personlig er jeg ikke vild med advarslerne, der bliver givet, hvis man ikke formår at score point øverst i parterre – specielt hvis de bliver udslagsgivende i den tredje periode, da man jo alligevel finder en vinder, idet der jo bliver uddelt point.

Selv om reglerne jo efter sigende er ændret for at gøre det lettere og mere spændende for publikum, var det lidt frustrerende, at ikke engang dommerne havde helt havde styr på begivenhederne specielt om fredagen, hvor den første græsk-romerske vægtklasse (55 kg) blev brydet. På den anden side er det måske ikke så mærkeligt, da dommerne indtil da havde dømt fristilskampe i fire dage!

Det var også dejligt med opbakningen af de danske tilskuere, der havde taget turen til Budapest. Nu fik de jo fuld valuta for pengene, og der er ingen som helst tegn i hverken sol eller måne, der indikerer, at dette skulle være sidste gang, Danmark vinder medaljer ved internationale mesterskaber. Vel mødt i Moskva næste år!

Erik Nyblom

Klik her for at starte en debat.

[ Hjem ] [ Nyheder ] [ Resultater ] [ Forum ] [ Breddekonsulenten ] [ Klubber ]
[ Om Danmarks Brydeforbund ] [ Søgning ] [ Artikler ] [ Galleri ] [ Hvad er Brydning ] [ Links ]